Hírek a nagyvilágból

A.S.I. - Nemzetközi Sommelier Szövetség - arany és ezüst sommelier diploma átadó

A sommelier olyan szakember, aki az éttermekben a bor-étel ideális társítását végzi, ami a gasztronómiai élményt teljessé teszi. Ez a hivatalos meghatározás, de ennél sokkal többről van szó.

 

Milyen a jó sommelier?

A hivatásos sommelier nem csak a borokhoz, pezsgőkhöz, párlatokhoz, likőrökhöz ért, de tudja, mihez milyen sört ajánljon, sőt a kávék, teák, kakaók világában is otthon van. Még az ásványvizek közötti különbségeket is mérlegelni tudja.

Ért a szőlőkhöz, a fűszerekhez. A bor és itallap szerkesztés is a feladata. Ez a mindenkori versenyek és vizsgák egyik fontos megmérettetése.

A honi gasztronómia az utóbbi időben látványos megújuláson megy át és ez magával vonja a sommelier kultúra értékelését és igénybe vételét. Az éttermek színvonalának megítélésében jelentős szolgáltatás, ha sommelier segít az italválasztásban.

A Magyar Sommelier Club 1991-ben 14, a gasztronómiával foglalkozó, a vendéglátásban dolgozó szakemberrel jött létre.

2001. óta tagja az 1969-ben Reimsben alakult non profit szervezetnek az A.S.I. - Nemzetközi Sommelier Szövetségnek.

(Csak olyan országok kérhetik a felvételüket, ahol jelentős borkultúra van.) 1994. óta folyik sommelier képzés Magyarországon.

Az első feladatra, a 80 kérdésből álló tesztre, 90 perc állt rendelkezésre, majd következett a vakkóstolás, előbb két bor, majd két ital és három párlat felismerése, amelyekre írásban kellett választ adni. Ezután egy fogalmazás következett az éghajlati változások szőlőre gyakorolt hatásairól egy sommelier szemszögéből.

Kevés szünet után a vizsga a gyakorlati feladatokkal folytatódott: italajánlás és értékesítés adott alkalomra, vörösbor dekantálása, étel-ital párosítása. Minderre húsz perc állt rendelkezésre a vizsgázóknak.

Soha nem tapasztalt elismerése a magyar sommelier szakmának, hogy 2 arany és 1 ezüst diplomát kaptak kiválóan felkészült versenyzőink. Horváth Máté (Mák Bisztró) és Kovács Norbert (Hotel Steirerschlössl Ausztria) aranyRácz Imre (Mák Bisztró) ezüst diplomás.

A tavalyi A.S.I. diplomással, Angerman Lászlóval együtt már négyen vannak idehaza, akik az „International A.S.I. Sommelier Diploma” büszke birtokosai!

 

'Mindegyikük a Magyar Sommelier Club tagja.'

 

Horváth Máté fogja képviselni Magyarországot Belgiumban a "Contest of the Best Sommelier of the World 2019" (március 10-15) nemzetközi versenyen.  Kovács Norbert az ez év november 9-11-én Belgrádban megrendezésre kerülő "Balkan Sommelier's Challange 2018." versenyen képviseli hazánkat.

A nemzetközi diplomákat Kovács Gábor a Magyar Sommelier Club elnöke adja át a nagy tudásról számot adó szakembereknek. Fotó: www.sommelier.hu

 

Forrás: www.sommelier.hu