Kultúra

Újdonság a könyvek szerelmeseinek - Dienes Lilla: Egyetlen év

Wohl Ellával 1900-ban megfordult a világ. Kísérlete, hogy megmentse azokat, akiket szeret, erőpróbába csapott át. A tét pedig nem más, mint négy nő egymásba fonódó sorsa a tékozló testvéré, a fényes karrierért mindent odadobó baráté, a gátlástalan özvegyé, és akarva-akaratlan, Elláé is. A kérdés csak az, hogy kinek-kinek milyen árat kell fizetnie az útért, amelye rálép. Mert a világon semmi sincsen ingyen.

 

Dienes Lilla női érzékenységgel, de nem csak nőkről mesél. Hőseit csábítja a pletykák és a bosszúvágy mérgező íze, az élni, szeretni és tetszeni akarás, és egy különleges világ, ahol az álmokból valóság, a valóságból pedig ismét álom lesz. A fordulatos történet során megismerjük a szabadságra és önmegvalósításra vágyó nők küzdelmeit, az elnyomásukra kreált „betegség”, a hisztéria történetét, és elénk tárul a tizenkilencedik-huszadik század fordulójának Magyarországa, valamint a korabeli „világközepe”, Párizs – annak minden ellentmondásával együtt.

Ez a könyv tévésorozatért kiált, mert nemcsak az 1900-as évet idézi meg valósághűen - teljesen olyan érzésünk van, hogy mi is ott sétálunk Ellával a budapesti forgatagban -, hanem a karakterek is jól meg lettek írva, a történet is érdekes, a párbeszédek is gördülékenyek, hibátlan darab, főleg első könyvhöz képest. Racionális közgazdászként nagyon távol állnak tőlem a romantikus történelmi regények, de ebbe a századfordulós kalandba halálosan beleszerettem.

https://smokingbarrels.blog.hu/2018/09/30/konyvkritika_dienes_lilla_egyetlen_ev

Noran Libro Kft., 248 oldal, 2900 Ft