Kultúra

ORTODOX PÜNKÖSD A BELVÁROSI NAGYBOLDOGASSZONY FŐPLÉBÁNIATEMPLOMBAN

Június 15-én a Szent Efrém Férfikar Konstantia Gourzi művének budapesti premierjét tartja 
Egy egészen különleges koncerttel zárja a Szent Efrém Férfikar a nyolcadik Orientale lumen sorozatot, melynek összeállításakor a jelszó a párbeszéd keresése volt: ennek jegyében a magyar és környező népek lelki indíttatású népzenéje és a kárpát-medencei liturgikus zene közötti kapcsolódási pontokat mutatja meg a sorozat.

 

2019. június 15-én, szombaton 19.30-kor az Ortodox Pünkösd ünnepén egy Münchenben élő kortárs görög zeneszerző és karmester, Konstantia Gourzi: Paharión – a Vörös Angyal a Las Huelgas kertjében című művét adja elő a Szent Efrém Férfikar a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébániatemplomban, Budapesten. A mű a keleti és nyugati liturgikus hagyomány és a 21. századi kortárs zene hangzásának tradicionális és modern hangszerekkel előadott kombinációja. Tizenöt, a mediterrán kultúrák közti dialógusból áll, amelyeket a gregorián, a középkori polifónia és a bizánci ének a hegedűvel, a klarinéttal, a lírával és a perzsa nádfuvolával, a ney-jel folytat. Az előadásban görög és moldáv vendégszólistákkal áll színpadra a Férfikar, a zeneszerző vezényletével. Két éve a Zempléni Fesztiválon óriási sikert aratott a mű, csakúgy mint tavaly a nürnbergi Musikfest ION fesztiválon.
 
 
A Szent Efrém Férfikar hangversenyére jegyek a Jegy.hu hálózatában, illetve a www.szentefrem.hu/orientale-lumen oldalon 3.800 forintos áron kaphatóak.