Események

XXVI. Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár 2019. augusztus 12–22.

2019. 08. 04.

Budapesttől alig 30 kilométerre autóval, busszal, HÉV-vel a Csepel szigeten, Szigetszentmiklóson és Tökölön, illetve a 6-os út mentén Pécs irányába Százhalombattán a nagyvilág, és ezeréves kultúrák, csodálatos találkozások várják Önt a Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál alatt.

 

A rendező városok öröme és büszkesége, hogy a 26 éves közös munkálkodás révén a Summerfest az ország egyik legnagyobb folklór eseménnyé vált.. Méltó elismerés, hogy a CIOFF (Nemzetközi Néptáncfesztivált Szervezők Világszövetsége, az UNESCO stratégiai partner szervezete) a Summerfestet két városban, Százhalombattán és Tökölön a fesztivált hivatalosan CIOFF fesztivállá minősítette. Az elmúlt években több mint 100 ország néptáncosa és zenésze (valamennyi kontinensről) vett részt a Summerfest rendezvényein.

A fesztivál kiemelt eseményei: a Nyitó- és Záróceremónia (Százhalombattán), Táncpanorámák (mindhárom városban), az augusztus 20-ai gálaműsorok (Szigetszentmiklóson és Tökölön). Kiegészítő események: klasszikus zenei koncertek, képzőművészeti kiállítások, játszóházak, gyermekprogramok, világzenei sátorkoncertek, nemzetközi táncházak változatlanul gazdagítják mindhárom település kínálatát.

 

Meghívott országok:

Bolívia, Bosznia Hercegovina, Bulgária, Chile, Indonézia, Japán, Kína, Kolumbia, Lengyelország, Malajzia, Oroszország Kalmükföld, Oroszország Tanok, Oroszország Krasznodar kozákok, Oroszország Sztavropol Kaukázus, Panama, Spanyolország Palma de Mallorca, Románia Marosludas, Magyarország.

Díszvendégünk: Kárpátalja.

Minden település életének fontos része a külvilág számára való megmutatkozás, az önálló arculat megteremtése. Vannak olyan települések, ahol ezért szinte semmit sem kell tenni, mert a földrajzi fekvés, a történelmi múlt önmagát adva csak a „kihasználásra vár. Léteznek azonban olyan települések, melyek nem rendelkeznek jelentős történelmi múlttal, a főváros árnyékában vannak, első ránézésre semmi különleges nincs itt. Ezért nagyon nehéz számukra kilépni ebből helyzetből. 

Három ilyen „árnyékban lévő” település tart életben (Százhalombatta, Tököl, Szigetszentmiklós) egy olyan rendezvényt, amely mára méltán a régió – Pest megye déli részének – legnépszerűbb és legnagyobb szabású nyári kulturális rendezvénye, ugyanakkor kétségtelenül Magyarországon sőt Európában a legnagyobb nemzetközi folklórfesztivál. 

A fesztivál szakmai, illetve Százhalombatta, főbb eseményei a települések között megosztottan történnek. Az elmúlt 24 évben közel 450.000 néző és 102 ország vett részt a fesztiválon. Ebben az évben 18 ország mutatkozik be.

Kinek ajánljuk? Akiket érdekel a hagyományos kultúra, és akik nem csak nézni szeretik, hanem megélni, és kipróbálni is. Akik ismerkedni akarnak más országokból, távoli kontinensekről érkezőkkel. Akik szeretik a jó zenét, akik a nap bármely szakában, akár éjszaka is képesek beülni egy jó koncertre, eseményre. Akiknek kisgyermekeik vannak, és szeretnének velük délutánonként családi programokon részt venni, úgy, hogy nem kell hazamenni, etetni, mert a szervezők a baba mama szoba berendezésével erre is gondoltak, és biztosítanak helyet. Ajánljuk fiataloknak, középkorúaknak, idősebbeknek, helybélieknek, utazóknak, vándoroknak, unatkozóknak, mindazoknak, akik nyitottak más népek kultúrájára. 

Jöjjön el, és legyen részese a fesztivál csodálatos eseményeinek!

 

NYITÓ- ÉS ZÁRÓCEREMÓNIA

Nyitó: augusztus 14-én 19 órakor, Esőnap: augusztus 15-én; Záró: augusztus 21-én este 19 órakor

A ceremóniák este 19 órakor kezdődnek, a nyitó augusztus 14-én (Esőnap: augusztus 15.) a záró augusztus 21-én. Augusztus 14-én pompázatos tűzijáték koronázza meg a nyitóceremóniát! Egy este beutazhatja a világot, csodálatos kultúrákkal, táncokkal ismerkedhet! Igazi multikulturális csemege!

Örömmel tájékoztatjuk Önöket, hogy a Nyitóceremónia és Záróceremónia megtekintése a XXVI. Summerfest Nemzetközi Folklórfesztiválon INGYENES. 

Ki játszik ilyet?

Gyerekek Summerfestje! Nemzetközi gyermekjátszó a Fesztiválsátorban (Rendezvényközpont parkoló). 2019. augusztus 16-19. között minden nap 16 órától 19 óráig. Igazi családi program, ahol a Ramazuri gyermek-színtársulat, táncház, kézművesség, babaringató, és 20 ország legjobb népi játékai és táncegyüttesei várják a gyerekeket, kicsiket és nagyokat! Az év legjobb családi programja! 

 

Táncpanoráma 2019. augusztus 16-19. között esténként 19 órától a Barátság Kulturális Központ színháztermében 

Varázslatos esték, ahol alkalmanként négy együttes mutatja be műsorát. Egy este a világ négy különböző országába utazhat el, és ehhez elegendő, ha a Kulturális Központ gyönyörűen felújított nézőterén foglalnak helyet. 

 

Népek bálja 2019. augusztus 15. 20 óra, Szent István tér 

Ha nem csak nézni szereti a táncokat, hanem szívesen táncolna külföldi vendégeinkkel, akkor a Népek bálján megteheti. Ezen az estén kilenc ország táncait tanulhatja meg a Fesztiválsátorban.

Ökumenikus szertartás a békéért 2019. augusztus 17. 11 órakor, Szent István templom 

A nemzetközi fesztiválok hagyománya az ökumenikus szertartás, amelyre az együttesek országaik népviseletben érkeznek. A szertartás során vallástól, felekezettől függetlenül együtt énekelnek a résztvevők, mindenki saját vallási énekeiből ad elő néhány dalt, így a szertartás egyben igazi zenei csemege is! 
 

INFO JEGYVÁSÁRLÁS ÉS PROGRAMOK: 

www.summerfestbatta.hu; www.baratsagkk.hu 

Jegyek vásárolhatók a Barátság Kulturális Központ pénztárában, 2440 Százhalombatta, Szent István tér 5.