Nászkalauz

Anyakönyvi hivatalok Budapesten

Anyakönyvi hivatalok Budapesten - címek és telefonszámok

Olvasson tovább

Esküvői népszokások

A hagyományok és szokások mindig is rányomták bélyegüket a házasságkötésekre, részben babonából, részben pedig megszokásból. Ezeknek manapság már nem tulajdonítanak jelentőséget, mégis szívesen élnek velük abból a célból, hogy az esküvői ünnepet színesebbé tegyék.
 

Olvasson tovább

Asztali rend, ülésrend

Az előkészületek egyik sarkalatos pontja. Nem árt tanácsot kérni szüleinktől, hogy elkerüljük az esetleges problémákat, ők tapasztaltabbak és tudják, kiket ültessenek egymás mellé. 

Olvasson tovább

Ruha és smink

A menyasszonyok számára talán a legfontosabb részhez érkeztünk. A ruha és a smink kiválasztása hosszú folyamatot igényel, ezért nézzünk egy-két fontos szempontot. 

Olvasson tovább

Esküvői költségvetés

Készítsen költségvetési tervet! Fontolja meg, milyen kiadások szükségesek feltétlenül az esküvőhöz és ki fedezi azokat.

Olvasson tovább

A házasság mint szerződés

Azoknak, akik házasságot kötnek, osztozniuk kell jóban-rosszban, szegénységben-gazdagságban, vagyis közöttük házastársi vagyonközösség jön létre. 

Olvasson tovább

Beszéljünk a polgári esküvőkről!

Ugyan a polgári szertartásra vonatkozó jogszabályok az utóbbi években nem változtak, talán azért nem árt időről időre csokorba szedni a legfontosabb tudnivalókat. Ezt mi most megtettük, de további kérdéseikre az anyakönyvi hivatalokban az anyakönyvvezetők készséggel válaszolnak.

Olvasson tovább

Az ortodox egyház

A kereszténység kezdeti története elválaszthatatlanul összekapcsolódott a Római Birodalom történetével. A birodalom kettészakadása a keresztény vallásba n is olyan megosztottságot eredményezett, amelyet máig nem sikerült helyreállítani. A megosztottság végül is az úgynevezett Keleti egyházszakadáshoz vezetett, melyre 1054-ben került sor, amikor IX. Leópápa és Cerularius Mihály konstantinápolyi pátriárka kölcsönösen kiátkozták egymást.

Olvasson tovább

A zsidó esküvő

​"Nincs férfi nő nélkül, sem asszony férj nélkül, egyikük sem lehet Isten nélkül." /Genesis Rábá 8:9/

Zsidó esküvő csak akkor köthető meg, ha mindkét fél ilyen vallású. Amennyiben az egyik eltérő hitű lenne, úgy neki előtte fel kell vennie a zsidó vallást. A rabbinál kell előzőleg a házasulandóknak bejelentkezniük és az erre vonatkozó igazolásokat bemutatniuk. Szombaton és ünnepnapokon, valamint gyászidőszakban (az év 10 hetében) nem lehet esküvőt tartani. 

Olvasson tovább

1 2